Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
1050

Dag 1

  • Hoe kan cytologisch onderzoek mijn diagnostiek verfijnen en het therapie resultaat verbeteren? In welke gevallen is cytologisch onderzoek aangewezen? Welke valkuilen moet ik vermijden? De microscoop: Hoe verkrijg ik een helder en scherp beeld met mijn microscoop? Instellen van licht, diafragma en condensor. Wat betekenen al die cijfertjes op de lenzen? Hoe maak ik goede microscoopfoto’s met een smartphone? Onderhoud: een microscoop kan een volledige carrière meegaan. De toekomst: digitale microscopie en telemedicine? Staalname: een kwalitatief en representatief staal nemen is de belangrijkste stap in de cytologie. Welke techniek gebruik ik best? Hoe maak ik een goed uitstrijkje zonder celbeschadiging?
  • Practicum: uitstrijkjes maken en kleuren; smarphonefotografie

Dag 2

  • Basis interpretatie. De workflow: systematisch analyseren van een cytologisch staal voor de dierenarts. Een diagnose binnen de 5 minuten. Immersieolie is voor losers. Hoe maak ik het onderscheid tussen inflammatie en neoplasie? Welke soorten inflammatie zijn er en hoe herken ik ze? De 3 (of 4) types van neoplasie: welke kenmerken typeren ze?
  • Practicum: beoordelen van stalen met gezamenlijke bespreking.

Dag 3

  • Verdere interpretatie. Hoe diagnosticeer ik de meest voorkomende huidtumoren bij hond en kat? Cytologie van organen: lymfeknopen, lever, prostaat, effusies.
  • Practicum: beoordelen van neoplasie met gezamenlijke bespreken van de finesses.

Inbreng van de deelnemers: eigen stalen, probleemstalen, verzoeknummers.

Uw cursusmaterialen kan u hier raadplegen